De eerste elektrische wiellader ter wereld

De eerste elektrische wiellader ter wereld

De eerste elektrische wiellader ter wereld

Innovatief. Elektrisch. Emissievrij – de nieuwe Hoftrac. Een idee van Weidemann Nederland B.V.

Meer dan 40 jaar lang heeft Weidemann de knikgestuurde landbouwlader, de zogenaamde Hoftrac ontwikkeld, om handenarbeid en zware werkzaamheden binnen en buiten de stallen en gebouwen te vervangen.

Tegenwoordig zijn deze Weidemann-machines technisch sterk door ontwikkeld en steeds verbeterd en worden in een brede concurrentiemarkt nog steeds gebruikt als multi-tool voor de belangrijkste dagelijkse werkzaamheden, zoals bijv. het uitmesten resp. aanschuiven, voederen, voer aanschuiven, instrooien, etc. op dierhoudende landbouw- en paardenbedrijven. Natuurlijk ook in de industrie (met name in Nederland) wordt dankbaar gebruik gemaakt van de veelzijdige Weidemann modellen, zoals bij veel bestratings- bedrijven, grondverzet bedrijven maar ook in de groen sector zoals dierentuinen, hoveniers, gemeenten en begraafplaatsen. Vooral binnen rijdt een dergelijke Hoftrac dagelijks vaak vele uren tussen de dieren en mensen door. De emissies verspreiden zich door de stallen.

Hier wordt de nieuwe ontwikkeling van de eHoftrac al snel duidelijk: Met de elektrisch-aangedreven wiellader verbant Weidemann Nederland de emissies (uitstoot) uit de stallen – een merkbare verbetering van de omstandigheden voor mens en dier. Een extra voordeel is de vermindering van geluidsemissie: De geluidsbelasting voor bijvoorbeeld ook de buren wordt duidelijk gereduceerd.
De huidige stand van de techniek en bijdrage aan de bescherming van het milieu voldoen volgens Weidemann Nederland niet meer voor de toekomst.

Landbouw- en industrie (grondverzet) wielladers zijn mobiele arbeidsmachines, die meestal op basis van hun plaatsafhankelijke eigenschappen met fossiele brandstof worden aangedreven. Daarbij worden er tegenwoordig bijna uitsluitend diesel-aangedreven voertuigen gebruikt. Door de innovatie van de elektrische aandrijving van de eHoftrac kunnen de dagelijkse werkzaamheden vooral in gebouwen emissievrij worden uitgevoerd. Zowel mensen als dieren worden niet langer blootgesteld aan uitlaatgassen – dit is beter voor de gezondheid en het verbetert de levensomstandigheden. Bovendien biedt Weidemann met de eHoftrac een actieve bijdrage aan de milieubescherming – de aanhoudende klimaatdiscussie wat betreft de voortdurende klimaatverandering toont het belang van het thema aan en is onderdeel van het publieke bewustzijn geworden.
Weidemann Nederland maakt met deze ontwikkeling een bewuste stap naar de elektro-mobiliteit op landbouw- en paardenbedrijven en wil de innovatievoorsprong, die de Hoftract-bouwseries het afgelopen decennium hebben geforceerd, verder actief uitbouwen.

De eHoftrac wordt op de EuroTier 2014 in Hannover (Duitsland) officieel gelanceerd. Maar de eHoftrac was natuurlijk al te zien als absolute Wereld Primeur op de AgroTechniek Holland in Biddinghuizen. Ruim 50.000 bezoekers hebben de Wereld Primeur op de stand van Weidemann Nederland kunnen aanschouwen. Heel veel belangstelling is getoond, en de eerste elektrische Weidemann machines zijn zelfs al gereserveerd / besteld. De levering staat (onder voorbehoud) gepland voor april aanstaande.

De eHoftrac biedt vele voordelen voor de innovatieve en milieubewuste gebruiker:

 • Lager energieverbruik en zo lagere bedrijfskosten (emissiereductie van 43% en vermindering van primaire energiekosten van maar liefst 48%).
 • Voor het gebruik binnen ontwikkeld: Actieve bijdrage aan de CO2-uitlaatgassen/emissies en roetdeeltjes (bovendien geen roetfilter nodig). Bovendien de volledige geschiktheid voor oneffen terrein analoog voor deze diesel-aangedreven machine. Oftewel dezelfde gebruiksvriendelijke eigenschappen als de Diesel variant, en zelfs betere!
 • Er wordt eenvoudig voldaan aan alle huidige geldende uitlaatgasnormen, milieu eisen, arbo wetgeving en dergelijke.
 • Mogelijkheid tot verhoging van het eigen gebruik van zelf opgewekte stroom uit regeneratieve bronnen, bijv., een (fotovoltaïsche) zonnepanelen installatie op het dak van het bedrijf. Of een windmolen. De kosten besparing is dan nog gunstiger dan de beoogde 48%!
 • De laadtijden van de machine verlopen meestal over de dag (na de ochtend en voor de stalwerkzaamheden in de avond), daardoor kan de gebruiker van een eigen zonnepaneel-installatie het aandeel van de noodzakelijke afnamehoeveelheden ook buiten de spitsuren, bijv. het melken, verder verhogen en gelijkmatiger verdelen.
 • Duidelijk verminderde geluidsemissies – minder belastingen en negatieve invloed op de gezondheid van de bestuurder (werk ergonomie), de dieren (minder stress-factoren) en de buren.
 • Minder onderhouds- en servicekosten: Wegvallen van verversen van de motorolie, geen koelwatercircuit en geen hydraulisch circuit voor de rij-aandrijving noodzakelijk – minder onderdelen en componenten, die kunnen verslijten resp. kunnen uitvallen of vervangen moeten worden.
 • Minder trillingen en schokken ten opzichte van verbrandingsmotoren; minder slijtage aan mens en machine. Ergonomie.
 • Een extra milieu-aspect bestaat uit de reductie van de olie-lekkagebronnen, door het wegvallen van de hydrostatische rij-aandrijving van de machine en het wegvallen van motor olie en koelvloeistoffen.
 • Verwisselbare accu voor een lange looptijd van de machine. De eigenschappen van de eHoftrac als multi-tool op de boerderij blijft onveranderd, d.w.z. hetzelfde aanbouwdelen (bakken en palletvorken e.d.) kan ook gewoon met dit aandrijftype worden gebruikt. Ook bij de aanschaf van een nieuwe eHotrac kunnen de aanwezige aanbouwdelen (van een Diesel Weidemann) gewoon weer worden gebruikt en met nieuwe aanbouwdelen worden uitgebreid. Het hydraulisch snelwissel blijft onveranderd aan de Diesel variant.

Terug naar nieuws

Meer nieuws


 • Weidemann 4080 wiellader demo model beschikbaar

  Weidemann 4080 Wiellader, per direct beschikbaar! Weidemann Nederland BV biedt aan: Weidemann 4080 Wiellader, nieuwe machine, gebruikt op een binnenbeurs...

  Item bekijken
 • Al 5 jaar elektrische Weidemann shovels

  Weidemann Nederland BV, de bedenker van de Elektrische Weidemann, levert al meer dan 5 jaar de eerste elektrische wiellader Weidemann...

  Item bekijken
 • Nieuwe configuratiemogelijkheden voor de Weidemann 1380

  Een machine met een modulair karakter Weidemann breidt de gevestigde serie uit met de 1380. Deze 1380 vervangt de eerdere...

  Item bekijken
 • De Weidemann 1160 eHoftrac is verder ontwikkeld

  Nu in de showroom! Op te laden aan elk stop contact! Nieuwe AGM-accutechnologie betekent een verdere stap voorwaarts voor de...

  Item bekijken
 • Nieuwe Weidemann T6027 verreiker

  Weidemann brengt met de invoering dit jaar de T6027 in de 2 x 2 meterklasse verreikers. En daarmee een ingrijpend...

  Item bekijken
 • De Elektrische Weidemann zet de vaart erin

  De Weidemann eHoftrac zet de vaart erin! Van het Nederlandse ontwerp uit 2004 naar een geslaagde start voor de serieproductie...

  Item bekijken
 • De eerste elektrische wiellader ter wereld

  De eerste elektrische wiellader ter wereld Innovatief. Elektrisch. Emissievrij – de nieuwe Hoftrac. Een idee van Weidemann Nederland B.V. Meer...

  Item bekijken